Eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Osman Durmuş 73 yaşında vefat etti.

Eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Osman Durmuş 73 yaşında vefat etti.

Başbakanı Bülent Ecevit tarafından kurulan 57. Kabine Hükümetinde, 28 Mayıs 1999-18 Kasım 2002 tarihleri arasında Sağlık Bakanı olarak görev yapan Dr. Osman Durmuş, Beyin kanaması nedeniyle Ankara’da tedavi gördüğü Hastanede, 26 Ekim 2020 Pazartesi gecesi hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Osman Durmuş’un Özgeçmişi

1947 yılında Çankırı’da doğdu. İlk, Orta ve Lise tahsilini Kırıkkale’de tamamladı. Kırıkkale Yüksek Öğrenim Derneği’nin muhasip üyeliğini yaptı. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.

1974-75 yılları arasında Artvin-Hopa Sağlık Ocağı Tabipliği, 1975-76 yılları arasında Milli Savunma Bakanlığı Sıhhiye Ana Depo Komutanlığı’nda Asteğmen olarak görev yaptı. 1980’de Anatomi Uzmanlığını aldıktan sonra 1980-1984 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Ankara Hastanesinde Genel Cerrahi Asistanlığı yapan Osman Durmuş, 1984 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl GATA Mikro Cerrahi Kursuna katılarak sertifika aldı. 1984-1986 yılları arasında Ankara Hastanesi 1. ve 3. Cerrahi Kliniklerinde Uzman Başasistan, 1986-1990 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi’ de Yardımcı Doçent oldu. 1990’da Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Doçentliği unvanını aldı. 1993-1998 yılları arasında Türkiye Üniversite Öğretim Elemanları Sendikası Kurucu Başkanlığını da yapan Osman DURMUŞ, 1997’de MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi oldu. 1998’de MHP Ar-Ge Yüksek Öğretim – Gençlik – Sendika Araştırma Grup Başkanlığı görevini de yürüten Doç. Dr. Osman Durmuş, Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından kurulan 57. Kabine Hükümetinde, 28 Mayıs 1999-18 Kasım 2002 tarihleri arasında Sağlık Bakanı olarak görev yapmıştır.

Bakanlığı döneminde uluslararası ilişkilere ayrı bir önem vermiştir.

Dr. Osman Durmuş, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’nda 2003 yılında Profesör olmuştur.

Sağlık Bakanı Dr. Osman Durmuş, Mayıs 2000 Cenevre’de Dünya Sağlık Asamblesi sırasında Türkmenistan Sağlık Bakanı ile konuşurken-

Mesleki Çalışmaları:

Uluslararası alanda 7. Science Citation Index’e geçen 6 yayını ile 60 ulusal yayını ve ulusal tebliği bulunmaktadır. Akademik Bakış Dergisinin sahibi, ayrıca birçok mesleki derginin de Danışma Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Çeşitli yurtdışı mesleki kurs ve kongrelere katılan Doç. Dr. Osman DURMUŞ, Euro Society Paranteral Nutritino (ESPEN) Ulusal Cerrahi Derneği Türkiye Sağlık Sosyal Güvenlik Vakfı, Ankara Aydınlar Ocağı, Türkiye Sağlık Çalışanları Vakfı ve Türkiye İktisadi Sosyal Araştırmalar Vakfının da üyesidir.

Çeşitli panel ve açıkoturumlar ile konferanslara katılarak Üniversite ve YÖK konulu tebliğler sunmuş, MHP Ar-Ge Merkezi çalışmaları doğrultusunda grup arkadaşları ile birlikte Yükseköğretim Politikası kitabı da yayınlamıştır. Evli ve 3 çocuk babası olan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Osman Durmuş İngilizce ve Fransızca bilmektedir.

Azerbaycan Bakü Azadlık meydanında Dönemin Azerbaycan Sağlık Bakanı ile birlikte (18 Nisan 2000, Bakü)

 

“Dünya Sağlık Haberleri” Genel Yayın Yönetmeni Bekir Metin olarak, 1999-2002 yılları arasında Sağlık Bakanlığında Dış İlişkiler Dairesi Başkanı ve daha sonra DSÖ Türkiye eski Temsilcisi olarak Dr. Osman Durmuş ile birlikte görev yapmaktan memnun olduğum bir insandı. Uluslararası İlişkilere ne kadar çok değer verdiğini yakından görmüş ve bir çok yurtdışı ziyaretinde birlikte olmuştur. 26 Ekim 2020 Pazartesi akşamı yaşamını kaybeden Sağlık eski Bakanı Prof. Dr. Osman Durmuş’a Allah’tan rahmet diler, Eşi, Çocukları, yakınları ve Dostlarına sabırlar dilerim. Mekanı Cennet olsun…

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir