2020 Yılında Türkiye ve Dünyada Neler Oldu, Neler Yaşandı?

2020 Yılında Türkiye ve Dünyada Neler Oldu, Neler Yaşandı?

İnsanlar doğdukları andan geldikleri yaşa kadar her yılın başında ve sonunda bir değerlendirmede bulunur. Bu genel kuraldır adeta. Çünkü yaşananları unutmamak, onların muhasebesini yapmak, olanlardan ders çıkarmak, önündeki yıl ve yıllarda yapacakları işleri planlarken geçmişin izlerini sürerek yoluna devam etmek gibi beklenti içerisinde olurlar.

Ben ve tüm insanlar aşağı yukarı 2020 yılına da bu düşünce ve duygularla başladılar. Ancak 2020 yılı öyle bir yıl oldu ki neredeyse bitmesi için gün sayar olduk. Virüsler, orman yangınları, depremler, savaşlar, kadın cinayetleri, Türkiye ve Dünya’daki ekonomik krizler, içinden çıkılması zor konular birbirini izledi… Peki, hiç mi iyi şeyler olmadı. Onu da siz yaşadıklarınızdan ve gördüklerinizden çıkarın.

Bireysel olarak insan yaşamları, Türkiye ve Dünya’daki insanların içerisinde yer aldıkları iyi-kötü, güzel-çirkin, protesto ve krizler, savaş ve olağan üstü karşılaşılan güç durumlar ders almamız ve bunlardan yararlanarak daha insani ve daha yaşanabilir bir ortamda olmak ve sürdürülebilir iyi ilişkilerle yaşamımızı sürdürmek inanıyorum ki herkesin beklentileri arasındadır.

2020 yılında Türkiye ve Dünya’da dikkat çeken ve geri dönüp baktığımızda arkamızda neler bıraktığımızı, hem kendimizin hem de bizden sonra gelecek kuşaklara tarihsel bir not düşmek adına önem arz eder.

TÜRKİYE’DE MEYDANA GELEN OLAYLAR VE YAŞANAN ULUSLARARASI SIKINTILAR

Koronavirüs

Çin’in Hubei Eyaleti Wuhan kentinde 12 Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan Korona, sadece Çin’i değil bütün dünyayı etkisi altına aldı ve 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye’ye ulaştı. Hepimiz televizyonların karşısında Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın ilk vakayı açıklamasını bekledik. Televizyonda Koronavirüs’ten korunmak için neler yapılır programlarını izledik.

Kelle paçalar, turşular, karbonatlar, sirkeler, kekik yağları ve nicesi… Karantina sürecinde mesafeleri ortadan kaldıran Zoom programı kullanımı en yüksek seviyelere ulaştı, tarihte ilk defa uzaktan eğitim sistemine geçildi. Sokağa çıkma yasaklarından sonra çevre kirliliğinin azaldığı yönünde olumlu gelişmeler de oldu.

Türkiye ve Dünya’da alınan tedbirler, açıklanan yol ve yöntemlerin maalesef hiçbiri yaramıza merhem olmadı ve birçoğumuz yakınlarını kaybetti, değerli sağlık çalışanlarından oldukça çok kişiyi kaybettik. Hala bu sancılı süreç devam ediyor ve yeni yıla bu virüsün etkisi altında giriyoruz.

Koronavirüs’ün Çin’den çıkıp, 200’e yakın Devlete ulaşması ve Milyonlarca vakanın ve ölümün ortaya çıkması, 2020 yılında kısıtlamalar nedeniyle ekonomik krizlerin artmasına ve insanlığın sadece salgınla değil, ekonomik zorluklarla da mücadelesinde çok büyük sıkıntılar yaşanmaya başladı. Ekonomik yönde güçlü ülkeler sistemin işlemesi, insanların daha az zararla bu salgının üstesinden gelmesi için çözümler üretmenin yollarını buldular ve bu alandaki tedbirlerini sürdürmektedirler.

28 Aralık 2020 tarihi itibariyle, son bir yılda yani 2020 yılı içerisinde; Dünya’daki toplam vaka sayısı 82 milyona yaklaştı. Yaşamını yitirenlerin sayısı ise 1.775 bini buldu. Türkiye’de ise toplam vaka sayısı 2 milyon 150 bine yaklaşırken, yaşamını yitirenlerin sayısı da 20 bini buldu.

Ama Türkiye ve Dünya’da 800’e yakın aşı çalışması sürmekte ve Dünya Sağlık Örgütü rehberliğinde 20’ye yakın aşıda son düzlüğe girilmekte olduğu bilinmektedir. Bu aşılardan 5 tanesinin izinleri, dağıtımları gerçekleştirilmiş ve ABD ile AB Ülkelerinde ve diğer ekonomik yönden güçlü ülkelerde aşı yapılmasına başlanmıştır. Korona aşısını bulan ve Almanya’da yaşayan iki Türk Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci en büyük umudumuz oldu. Bu yeni yılda dileriz ki bir an önce tüm dünya normal hayata geri döner.

Koronavirüs aşı çalışmalarında dönüm noktası

Koronavirüs salgınında dünya genelinde 8 Kasım 2020 tarihinde doğrulanmış vaka sayısı 50 milyonu aştı. 9 Kasım’da koronavirüs salgını ile ilgili dönüm noktasına gelindi. Pfizer ve BioNTech şu ana kadar 1,6 milyon insanın ölümüne neden olmuş olan koronavirüse karşı geliştirdikleri aşının üçüncü faz klinik deneylerde yüzde 90 üzeri olumlu sonuç verdiğini açıkladı.

Biontech’in ardından Rusya’dan benzer bir açıklama geldi. 11 Kasım 2020 tarihinde  Moskova, Rus yapımı Sputnik V aşısının yüzde 92 etkili olduğunu duyurdu. 16 Kasım’da ise ABD’de geliştirilen Moderna aşısının etkinliğinin yüzde 94,5 olduğu belirtildi. 18 Kasım’da Pfizer ve BionTech’in aşısının klinik deneme sonuçlarında yüzde 95’ten fazla koruma sağladığı bildirildi. Daha sonra gelen açıklamalarda koronavirüs aşılarının etkinlik oranları revize edildi.

Klinik deneyleri tamamlanan ilk Covid-19 aşısına ilk onay

İngiltere 2 Aralık 2020 tarihinde aldığı kararla, Pfizer ve BionTech’in BNT162b2 adlı koronavirüs aşısının yaygın kullanımına onay veren ilk ülke oldu.

Önce Elazığ sonra ise İzmir Depremi…

2020 yılının bir diğer acı olayı ise Türkiye’de yaşadığımız depremler oldu. Önce Elazığ (24 Ocak 2020) sonra ise İzmir (30 Ekim 2020)… Elazığ’da ve İzmir’de birçok yurttaşımızı kaybettik. Depremde enkaz altından kurtarılan bazı çocuklar ise en büyük umudumuz oldu. Elazığ’da Yüsra, İzmir’de Elif ve Ayda, hepsi bizim çocuklarımız ve iyi ki bugün hâlâ hayattalar. Depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ise baş sağlığı diliyoruz. Unutmayalım ki deprem değil, ihmal can alır…

İdlib’de Türk askerlerine saldırı

Suriye’nin İdlib kentindeki Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına 27 Şubat 2020 tarihinde düzenlenen hava saldırısında 33 asker hayatını kaybetti. Saldırının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Bahar Kalkanı Harekatı başladı.

Türk askerlerine yapılan saldırı sonrası Türkiye’deki mültecilerin Avrupa’ya geçişlerinin ‘engellenmeyeceği’ iddialarının mültecilerin sınıra akın etmesine yol açtı.

Yunanistan’ın sınırı kapatması ile mültecilerin arada kalması

Suriye İç Savaşı’nda birçok acı yaşandı, birçok vahim görüntüler gördük kâh üzüldük kâh ağladık. Ancak, 2020 yılında Yunanistan sınırında göçmen ve mültecilere Yunanlı askerler tarafından uygulanan muamele tam bir insanlık dramıydı. Suriyeli mültecilerin Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınır kapısına sıkışmaları ve Yunanistan’ın sınırı kapatması ile oluşan insanlık dışı görüntüler hepimizi çok üzdü. Savaşın en büyük yenilgisi yine savaşmak oldu. Dileriz ki yeni yıllarda yeni savaşlar yaşanmaz.

Doğu Akdeniz krizi

Türkiye’nin sondaj faaliyetleri ve Libya ile imzaladığı anlaşmalar, geçen yıldan beri süren Doğu Akdeniz krizini daha da derinleştirdi.

Fransa, Güney Kıbrıs ve Yunanistan, Avrupa Birliği’ne Ankara’ya yönelik tutumunu sertleştirmesi için baskılarını sürdürdü. Yıl boyunca ilan edilen Navtex’lerle Yunanistan ile Türkiye arasında tansiyon yükseldi

TBMM’nin açılışının 100. yıl dönümü

Bu yıl tüm Türk milletini gururlandıracak özel bir günün 100. yıl dönümüydü (23 Nisan 1920-2020). Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. yıl dönümünü kutladık. Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasakları olmasına rağmen yine de balkonlardan İstiklal Marşı okundu, saat 20:00’de saygı duruşunda bulunuldu. Tüm ülkeyi etkileyen kararların alındığı ve tarihten beri en çok saygı duyulan yer TBMM’nin nice yıl dönümleri olması dileğiyle…

Hatay’daki orman yangınları

Hepimizin içini sızlatan orman yangınları Türkiye’yi de vurdu ve Hatay, Belen’de başlayan yangın, diğer ilçelere sıçradı. Toplamda 400 hektar orman yandı. Birçok hayvan hayatını kaybetti.

Ayasofya yeniden camiye dönüştürüldü

Avrupa ve Anadolu arasındaki en büyük ve en saygın yapılardan bir tanesi olan Ayasofya Camii, müzeden camiye dönüştürüldü. Bu süreçte Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti. Kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya’nın idaresinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek camii olarak ibadete açılması kararını imzaladı ve karar Resmî Gazete’ de yayımlandı. 24 Temmuz 2020’de Ayasofya’da ilk namaz kılındı. Türkiye’de iç siyasete yönelik algılanan bu durum, Dış dünyada daha farklı yorumlara yol açtı.

Maraş açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde yer alan ve 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin bir bölümü 8 Ekim 2020 tarihinde halkın kullanımına açıldı.

Türkiye’de işlenen kadın cinayetleri

2020 yılı kadın cinayetlerinin ne yazık ki artarak devam ettiği bir yıl oldu. 16 Temmuz 2020 günü kaybolan ve Cemal Metin Avcı tarafından katledildikten sonra, 21 Temmuz 2020 günü Menteşe ilçesinin kırsal Yerleşik Mahallesi’ndeki ormanlık alanda cesedi bulunan Pınar Gültekin cinayetiyle birlikte 2020 yılında 353’nin üzerinde kadın cinayeti işlendi.

Türkiye’nin ilk uçan arabası Gaziantep’te havalandı

Türkiye’nin ilk uçan arabası olarak tanıtılan Cezeri, Teknofest Gaziantep’te havalandı. Oldukça ilgi gören Cezeri, birçok insan tarafından merak edilmeye hâlâ daha devam ediyor.

9 yıl sonra yeniden Türkiye Grand Prix

Türkiye Grand Prix, 9 yılın ardından yeniden düzenlendi. Büyük bir heyecana sahne olan bu etkinlik, İstanbul’un Tuzla ilçesindeki İstanbul Park pistinde yapıldı. Lewis Hamilton 14. yarışı da kazanarak 307 puan ile 7. kez Dünya Şampiyonu oldu. Bu galibiyetle Hamilton 7. Dünya Şampiyonası unvanını kazandı ve Michael Schumacher’in rekorunu kırdı.

Türkiye, Kadın Ritmik Cimnastik dalında Avrupa şampiyonu oldu

Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımı, Ukrayna’da düzenlenen Ritmik Cimnastik Avrupa Şampiyonası’nda ‘3 çember 2 labut’ aletinde altın madalya kazandı ve böylece tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonu oldu.

AB Liderler Zirvesi ve Türkiye’ye yaptırım

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, 10-11 Aralık 2020 tarihinde toplandı. Zirvede; Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Türkiye’ye uygulanan yaptırımlar genişletilip, sondaj çalışmalarından sorumlu kişi ve firmaların listeye eklenmesi kararlaştırıldı.

ABD’den Türkiye’ye S-400 yaptırımı

Avrupa Birliği’nin 11 Aralık 2020 tarihli yaptırım kararının üzerinden henüz 3 gün geçmişken, benzer bir açıklama ABD’den geldi. Washington, Rusya’dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye’ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı.

Toplumda Bilinirliği Olan Yaşamını Yitiren Türkler

Eski Başbakan Bülent Ecevit’in eşi ve Demokratik Sol Parti’nin (DSP) kurucusu Rahşan Ecevit, 17 Ocak 2020 tarihinde, 97 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, 20 Ocak 2020’de 97 yaşında hayatını kaybetti.

Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Adalet Ağaoğlu 14 Temmuz 2020 tarihinde 91 yaşında hayatını kaybetti.

Sanat dünyasında Huysuz Virjin olarak Seyfi Dursunoğlu, 17 Temmuz 2020 tarihinde 88 yaşında hayata veda etti.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, 30 Ekim 2020 tarihinde 72 yaşında hayatını kaybetti.

DÜNYADA MEYDANA GELEN OLAYLAR

Avustralya’daki orman yangınları

Avustralya’da, 2019’un haziran ayında başlayan orman yangınları, 2020’nin ortasına kadar sürdü. Doğal afetler sadece Türkiye’de değil, Avustralya’da da yaşandı ve belki de şu ana kadar yaşananlar arasında en vahimiydi. Tüm Dünya vatandaşları Avustralya’nın uçsuz bucaksız ormanlarında çıkan ve tam 240 gün süren yangını hatırlıyoruz. 2019 yılı Haziran ayında başlayan Avustralya’nın Yeni Güney Galler Eyaletinde kontrol edilemeyen yangınlar tam 240 gün sonra söndürülmüştü. Bu yangın esnasında birçok hayvan yanarak can verdi veya ağır yaralı olarak kurtarıldı. Yangının ağır tablosu hala zihinlerimizde yerini koruyor. Bu acı yangında 500’ye yakın kişi yaşamını yitirdi, 3 binden fazla ev ise zarar gördü ve 1,25 milyar hayvan telef oldu.

George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi

ABD’deki siyahi karşıtlığı ne kadar yıl geçerse geçsin bitmiyor. Çünkü ırkçılığın yok olması zamana bağlı değil. İşte bu dediğimizi kanıtlar nitelikte bir olay yaşandı bu yıl. Siyahi bir genç olan George Floyd, 25 Mayıs 2020 tarihinde beyaz bir ABD’li polisin uzun süre diziyle boğazına basması sonucu nefessiz kalarak hayatını kaybetti. Floyd’un ölümünün ardından ABD’de başlayan polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı eylemler küresel boyu kazandı. Dünya genelinde ‘Siyahların Hayatı Önemlidir’ hareketi başlatıldı.

Meksika’da deprem

Meksika’nın güneyindeki Oaxaca Eyaleti 23 Haziran 2020 tarihinde meydana gelen 7,4 büyüklüğünde depremle  sarsıldı. Afette en az iki kişi yaşamını yitirirken Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador bir kişinin de yaralandığını bildirdi.

İstikamet Mars!

ABD’nin NASA kuruluşu yeni keşif aracı Perseverance ile 30 Temmuz 2020 tarihinde, Mars misyonu için yola çıktı. Perseverance, mikrobiyal yaşam belirtilerini (antik yaşam belirtileri) araştırmanın yanı sıra Mars gezegeninin iklimini ve jeolojisini de inceleyecek.

Beyrut Limanı’nda patlamalar

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 4 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen şiddetli patlamada 220’den fazla kişi can verdi. Limanda altı yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak etmesi şehri enkaza çevirdi.

İsrail ve BAE arasında tarihi anlaşma

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında diplomatik ilişkiler başlatıldı. Normalleşme anlaşmasına imzalar 13 Ağustos 2020’de ABD’de atıldı.

Afrika Kıtasında Çocuk felci bitti

Afrika kıtasında çocuk felcinin kökü kurutuldu. Dünya Sağlık Örgütü, 25 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, çocuk felci hastalığının Afrika kıtasında tamamen ortadan kalktığını duyurdu. Kara kıta, “çocuk felcinden arındırılmış bölge” olarak sertifikalandırıldı.

Kosova-Sırbistan anlaşması

Kosova ve Sırbistan liderleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın da katıldığı ve 04 Eylül 2020 tarihinde ABD’de yapılan bir törenle törende “İki ülke arasında ekonomik normalleşme” anlaşmasını imzaladı. Anlaşma ile Sırbistan, İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını açıklarken, Kosova da İsrail’i tanıma kararı aldı.

İsrail ve BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) arasında diplomatik ilişkiler

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında 15 Eylül 2020 tarihinde ABD Beyaz Saray’da varılan “ilişkilerin normalleştirilmesine” yönelik ikili anlaşmalar, ABD Başkanı hamiliğinde İki ülke tarafından imzalandı.

Etiyopya’da katliam

Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu (EHRC), ulusal ordunun isyancı yönetime askeri operasyon düzenlediği Tigray eyaletinin Maikadra kasabasında 9 Kasım2020 tarihinde  yapılan katliamda Amhara ve Wolkait etnik gruplarına mensup en az 600 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

Erivan ile Bakü arasında anlaşma

Ermenistan ile Azerbaycan, Dağlık Karabağ’da 27 Eylül 2020 tarihimde başlayan çatışmalar 40 gün sürdü. Azerbaycan askeri yönden tam bir başarı elde etti. Rusya Devlet Başkanı Putin’in arabuluculuğunda çatışmaların sonlandırılması konusunda anlaşmaya varıldı. Taraflar, Rusya’nın arabuluculuğunda 9 Kasım 2020 tarihinde ateşkes anlaşması imzaladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya Devlet Başkanları ile Karabağ’da süren savaşın sonlandırılması için imzalanan anlaşmayı ‘çok acı verici’ olarak niteledi. Anlaşma Erivan tarafında protestolara ve siyasi krize neden oldu.

2020’de 3 bin 174 göçmen yaşamını yitirdi

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Covid-19 kısıtlamalarına rağmen dünyada bu yıl 3 bin 174 düzensiz göçmenin yaşamını yitirdiğini ancak ‘kayıt dışı gemi kazaları’ nedeniyle bu sayının çok daha yüksek olduğunu açıkladı.

Prensi Harry ve eşi Meghan Markle’ın Kraliyet’ten ayrılmaları

En önemli magazin haberlerinden biri 2020 yılı içerisinde İngiliz Kraliyet ailesinden geldi. İngiltere Prensi Harry ve eşi Meghan Markle, İngiliz Kraliyet ailesinden çekildiklerini duyurdu. Çiftin, Kraliyet ailesi olmanın getirdiği ve gerektirdiği katı kurallara dayanamayıp özgür bir hayatı tercih etmesi yılın enteresan olaylarından biriydi. Güneş Batmayan İmparatorluk olarak tarihte anılan Birleşik Krallık (İngiltere) Kraliyet ailesi halen Dünya’da en etkin ve sözü geçen monarşik bir kurum olarak bilinmektedir. Özellikle magazin dünyası, İngiliz Kraliyet ailesi içerisinde gelişen olayları yakından takip etmeyi sürdürmektedir.

Akademi tarihinde İngilizce olmayan bir dilde ilk Oscar, ‘Parazit’

‘Parazit’ filmi vizyona girdiği andan itibaren sesler getirmeye başlamıştı. Gerek konuya yaklaşım gerekse oyunculuklar açısından müthiş bir film olan ‘Parazit’, kırılmayan bir geleneği de kırarak ilk kez Oscar ödülleri tarihinde İngilizce olmayan bir dilde bu ödülü kazanmış oldu. Kore yapımı film, eleştirel bakış açısı ile hem soru sordurtuyor hem de yarattığı dram ile hüznü kalbimizin ortasına bırakıyordu.

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması

Doğa olayları, magazin, film derken elbette politikada da 2020 yılı boş geçmedi. Genel seçimlerden sonra Birleşik Krallık (İngiltere), geri çekilme (Brexit) anlaşması ile 31 Ocak 2020’de saat tam 23:00’da Avrupa Birliği’nden resmi olarak ayrıldı.

Doğu Afrika için ‘çekirge felaketi’

BM’den gelen felaket uyarısı haberi; Doğu Afrika için ‘çekirge felaketi’ uyarısı verildi. BM, Kenya’da son 70 yılın, Etiyopya ve Somali’de ise son 25 yılın en kötü çekirge istilasının yaşandığını ve 13 milyon kişinin gıda güvenliğinin tehlikede olduğu uyarısı yaptı. “Başımıza bunlar da mı geldi ya?” dediğinizi duyar gibiyiz…

İranlı General Süleymani suikastı

2020’nin sıcak gelişmeleri, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ait kuvvetlerin Irak’taki İranlı General Kasım Süleymani‘ye düzenlediği suikast ile başladı. İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Süleymani, Irak’ın başkenti Bağdat’taki havalimanına insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda yaşamını yitirdi. Bu olay sonrası İran’da 3 gün ulusal yas ilan edilirken, Süleymani’nin cenazesinde çıkan izdiham ve olaylarda 50’yi aşkın kişi yaşamını yitirdi.

SpaceX’in uzaya roket fırlatması

Bu yıl bilim alanında da çalışmalar ilerledi ve ilk kez özel bir şirket tarafından uzaya roket fırlatıldı. Teknolojinin nimetlerinden faydalandık ve hepimiz bu uçuşu canlı olarak izledik. Tüm dünyadaki herkes, SpaceX’in fırlatılışına odaklandı ve tarihte ilk kez bu an ölümsüzleşmiş oldu.

Sibirya’da rekor sıcaklık

Küresel ısınma bu yıl da ciddiyetini gösterdi ve Sibirya’da 1885 yılından itibaren görülen en yüksek sıcaklık tespit edildi. Tamı tamına 38 derece! Virüsler, salgınlar, depremler ve sıcaklıkların aşırı artışı… Sizce de dünyamız bir şeylerin yolunda gitmediğinin alarmını vermiyor mu bize?

Sosyal medya hack’lenmeler 

2020’nin Ağustos ayında Twitter hack’lenme skandalıyla karşı karşıya kalmıştı. 17 yaşında olduğu söylenen bir genç tarafından başta Twitter ve Instagram olmak üzere çeşitli sosyal medya platformları hack’lenmişti. Birçok ünlünün hesabı ele geçirmiş ve ilginç tweet’ler atılmıştı. Sadece Twitter değil Instagram’ı da etkileyen bu hack’lenme mağdurları arasına Barack Obama, Bill Gates, Elon Musk, Joe Biden, Kanye West, Jeff Bezos ve Apple, Uber gibi şirketler de girmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın azil soruşturması

ABD Başkanı Donald Trump, Senato’daki azil oylamasında ‘Kongre’nin işleyişini engellemek’ ve ‘görevini kötüye kullanmak’ suçlamalarının ikisinden de aklandı. ‘Görevini kötüye kullanmak’ suçlaması hakkında yapılan ilk oylamada 48 senatör Trump’ın ‘suçlu olduğu’, 52 senatör ise ‘suçlu olmadığı’ yönünde oy verdi.

Donald Trump, ABD tarihinde Andrew Johnson ve Bill Clinton’dan sonra Senato’da aklanan 3. başkan oldu.

ABD seçimlerini Biden kazandı

ABD’nde, 3 Kasım 2020 tarihinde yapılan seçimlerin etkisi tüm Dünya’da önemli bulundu. Büyük bir yarışa sahne olan ve tüm dünyanın yakından takip ettiği ABD, seçimleri her ne kadar Trump’ın iddiaları ile uzamış olsa da Joe Biden’in zaferiyle sonuçlandı ve Biden destekçileri, ABD’nin birçok yerinde kutlamalar yaptı. Bakalım ABD’nin yeni başkanı Biden 21 Ocak 2021 tarihinde görevi devralacak.

ABD Paris İklim Anlaşması’ndan çekildi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk kez 2017’de duyurduğu Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı 4 Kasım 2020 tarihinde resmi olarak yürürlüğe girdi. Böylece ABD, anlaşmadan resmi olarak çekilen ilk ülke oldu.

Dünyaca Bilinirliği Olan Yaşamını Yitiren Yabancılar

Holywood bir yıldızını kaybetti ABD’li ünlü aktör Kirk Douglas, 05 Şubat 2020 tarihinde 103 yaşında hayatını kaybetti.

Mısır’ın devrik Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, 25 Şubat 2020 tarihinde 91 yaşında hayatını kaybetti.

James Bond filmlerinin yıldızı Sean Connery 31 Ekim 2020 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Arjantinli efsane futbolcu Diego Armando Maradona 25 Kasım 2020 tarihide 60 yaşında hayatını kaybetti. Arjantin basını ünlü futbolcu ve teknik direktörün ölüm sebebinin kalp ve akciğer yetmezliği olduğunu belirtti.

İran’da Nükleer programın mimarı olarak tanınan Muhsin Fahrizade 27 Kasım 2020 tarihinde İsrail tarafından öldürüldü. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Mayıs 2018’de İran nükleer programı hakkında yaptığı sunumda özellikle belirtilmişti. Netanyahu Fahrizade’den “İran’ın nükleer silah programının başındaki kişi” olarak bahsedip, “Bu ismi unutmayın” demişti. İran’ın suikasttan sorumlu tuttuğu İsrail ise suçlamaları reddetti.

Haberi Derleyen ve Hazırlayan Bekir Metin, 31 Aralık 2020

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir